OMIŠALJ

Omišalj je smješten na sjeverozapadnome dijelu otoka Krka i prvi je otocni gradic na koji se nailazi pri prelasku Krckoga mosta. Povijesna gradska jezgra smještena je na 85 metara visokoj litici i dominira tim dijelom Kvarnera. Uz grad Krk, Omišalj je najstarije živo naselje na otoku s turistickom tradicijom duljom od 100 godina.

Oko tisucu godina prije Krista u Omišlju su obitavali Iliri, potom Rimljani, a u 7. stoljecu u njega dolaze Hrvati. U 11. stoljecu Omišalj je bio važno središte pismenosti i glagoljaštva, u 12. stoljecu spominje se kao Castri musculi (od lat. Ad musculi - mjesto školjaka), a u 15. stoljecu krcki su knezovi Frankopani u njemu izgradili jedan od svoja cetiri kaštela. Zbog svega toga Omišalj danas s pravom nosi epitet grada – spomenika.

Kulturno-arhitektonska baština Omišlja iznimno je bogata. Potvrduju to i ostaci rimskoga grada Fulfinuma iz 1. stoljeca, ranokršcanska bazilika Mirine iz 5. stoljeca te brojni drugi povijesni spomenici. Dijelom spomenicke „ponude“ Omišalj nadmašuje razvikane otocne susjede, a u nekim je kategorijama cak i jedinstven na Kvarneru. Omišalj osobito obiluje više od tisucu godina starim ranosrednjovjekovnim reljefima kojih i inace u primorskoj Hrvatskoj ima jako puno, a u malome Omišlju sacuvano ih je više nego u pojedinim europskim državama!

Zahvaljujuci blagoj klimi, izvrsnom podneblju te blizini mosta, zracne luke i grada Rijeke, današnji je Omišalj privlacna destinacija za brojne turiste kojima se, uz uživanje u moru i suncu, u Omišlju nudi i nesvakidašnji doživljaj iznimnoga kulturno-povijesnoga naslijeda.

Kontakt

MAURO GROZIĆ
Veli Kijac 24
51513 OMIŠALJ
villa.rosmarin@gmail.com
Telefon/Mobitel:
00385 (0)98 257287

OMIŠALJ

Pročitaj detaljnije


Linkovi